Fehér borszőlők
BiancaBudai fehér
ld. Ezerjó
Chardonnay (Pinot bianco, Kereklevelű)
Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez a bor képezi
a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban
korábban kereklevelű néven is használták. Megtalálható a Hajós-Bajai,
Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalma-Sokoróaljai, Mecsekaljai, Balatonfelvidéki,
Dél-Balatoni és a Szekszárdi borvidéken.
Közepesen termő, korai érésű borszőlőfajta. Fürtje kicsi (90g átlagtömegű)
vállas vagy kúpos, közepesen tömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, zöldessárga,
hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.
Csaba Gyöngye
Korai érésű, közepesen termő, csemegeszőlő-fajta, de borkészítésre is
alkalmas. Fürtje középnagy (130g átlagtömegű), gömbölyű, vállas, laza.
Bogyója középnagy, sárga, alig hamvas, vékony héjú. Húsa ropogós, lédús,
muskotályos ízű és zamatú.
Ezerfürtű (Fürtike)
Magyar eredetű fajta, mely a Hárslevelű és a Piros tramini keresztezésével,
jött létre.
Korai érésű, bőtermő fajta. Fürtje közepes nagyságú (160g átlagtömegű),
vállas, tömött. Bogyója gömbölyű, kicsi, sárga, hamvas. Húsa puha közömbös
ízű, vékony héjú.
Fehér bakator
ld. Ezerjó
Furmint
Magyar eredetű fajta, Németországban Mosler, Franciaországban Tokay néven
ismerik. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló, Mecsekalja és a
Balatonfüred-Csopaki borvidéken található.
Október közepén érik. Fürtje középnagy, laza, hengeres.
Fűszeres tramini
ld. Tramini
Irsai olivér
Magyar eredetű fajta, a pozsonyi fehér és csabagyöngye keresztezése.
Csemegeszőlőként és borszőlőként egyaránt hasznosítják. A
Pannonhalma-Sokoróaljai, Dél-Balatoni, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidéken
van jelen.
Korai érésű (szeptember első fele), közepesen termő, csemege- és borszőlőfajta.
Fürtje középnagy (150g átlagtömegű), ágas vagy vállas, laza. Bogyója sárga,
kicsi, gömbölyű, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa ropogós, lédús,
húsos, muskotályos ízű.
Juhfark
Osztrák vagy magyar eredetű fajta. Nevét szőlőjének hosszú, hengeres fürtje
adja. Férfias bor készíthető belőle, Somló, Balatonfüred-Csopak és az
Etyek-Budai borvidék különlegessége.
Szeptember végén érik. Fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres, tömött.
Kéknyelű
Ősi magyar eredetű fajta, a rusztikus fajták közé tartozik. A Badacsonyi
borvidék különlegessége.
Női virágú, az idegen beporzás a szél segítségével megy végbe. A porzó
fajtaként a budai zöldet szokták mellé telepíteni.
Október első felében érik. Középnagy, kissé vállas fürtjei lazák, ebből
következően nem túl nagy mennyiséget terem - ugyanakkor szinte minden évben
kiváló minőséget ad.
Korai piros veltelini (Piros veltelini)
Az osztrákok közkedvelt bora, ez indokolhatja a fajta megmaradását
Sopronban.
Kövidinka
Magyar származású fajta, elsősorban az Alföldön (Kunsági és Csongrádi
borvidéken) termesztik.
Október közepén érik. Fürtje középnagy, vagy kicsi, vállas, tömött.
Leányka
Az erdélyi Moldáviából származik, többnyire Közép- és Kelet-Európában
termesztik. Egyik fő termőterülete hazánkban az egri borvidék, emlett
megtalálható még a Bükkaljai, Ászár-Neszmélyi, Móri és a Mátraaljai
borvidéken.
Fürtje kicsi, vállas, tömött.
Olaszrizling
Olasz vagy francia eredetű fajta, mely csak névrokona a rajnai rizlingnek. Hazánkban
szinte minden borvidéken megtalálható (pl.: Mátraalja híres bora az abasári
olaszrizling), a legszebb olaszrizlingek azonban a Szent György-hegyen és
Csopakon teremnek, mely ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában.
Igazán itt jönnek elő benne azok a zamatok, illatok, amelyek nagyon értékessé
teszik a fajtát.
Késői érésű, bőven termő, kiváló minőségű, meleg fekvést igénylő
fajta. Fürtje középnagy (90-140g átlagtömegű), hengeres, tömött, szárnyas
(gyakran mellékfürtöt visel). Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig
hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.
Pinot blanc (Fehér burgundi, Weisburgunder)
Fehérszőlő néven Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb fajtája volt, de a
filoxéravész után szinte teljesen kiszorult a termesztésből.
Október végén érő, értékes szőlőfajta, amelyet kissé háttérbe szorított
a chardonnay. Lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű. Fürtje középnagy,
ágas, laza. Bogyója gömbölyű, középnagy.
Piros szlanka
Balkáni származású, de nevét a szerémségi Slankamen városról kapta.
Bőtermő, fürtje, bogyói nagyok. Mustjának cukortartalma csekély,
savtartalma nagyon kicsi.
Piros veltelini
ld. Korai piros veltelini
Rajnai rizling
Nevét származási helyéről, a Rajna-mellékéről kapta, s csak névrokonságot
mutat az olaszrizlinggel. Gyakran találkozhatunk rövidített elnevezésével,
a rizlinggel is. Hazánkban a Badacsonyban és a móri borvidéken hozza legjobb
formáját, de megtalálható még a Hajós-Bajai, Etyek-Budai, Balatonfüred-Csopaki
és Somlói borvidéken is.
Fürtje kicsi, hengeres vagy kissé kúpos, általában szabálytalan alakú, tömött.
Sárga muskotály (Muscat lunel)
Elő-Ázsiából származó fajta, melyet hazánkban csak néhány helyen
található meg, például Tokajban, valamint a Dél-Balatonon. Régebben
Badacsonyban is ismert volt, azonban ma inkább az Ottonel Muskotály a jellemző.
Fürtje hengeres, vagy vállas, tömött.
Semillon
Származási helye D-NY-Franciaország, hazánkban legfőképpen a Dél-Balatoni
borvidéken telepített szőlőfajta.
Tramini (Fűszeres tramini, Gewürztraminer)
Nevét a dél-tiroli Traminról kapta, azonban egyes kutatások szerint
francia eredetű, mások É-Görögországból származtatják. Különféle változatokban
terjedt el, mint például a fűszeres tramini, a piros tramini és a gyümölcsös
tramini (mely önálló változatnak tekinthető, ám a gyakorlatban ritkán
teszünk különbséget). Hazánkban elsősorban a fűszeres tramini vált
ismertté, mellyel a Pannonhalma-Sokoróaljai, Mátraaljai, Egri és Móri
borvidéken találkozhatunk. Badacsonyra inkább a Piros Tramini a jellemző.
Keveset terem, kicsi, szabálytalan alakú fürtökkel, kevés savval. Szőlőként
és borként is nagyon kényes, megfelelő szakértelmet kíván. Szőlőjének
színe éretten pirosas.
Zefir
A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet
1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és Bouvier keresztezésével.
Zenit
A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet
1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és Bouvier keresztezésével.
Bőtermő, korai érésű fehér borszőlőfajta. Fürtje középnagy (átlagtömege
100g), vállas, kissé laza. Bogyója nyúlt, kicsi, sárga, kissé hamvas, vékony
héjú. Húsa puha, leves, íze közömbös.
Zeusz
A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet
1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és Bouvier keresztezésével.
Bőtermő, későn érő fajta.
Zöldszilváni
Származási helye Erdély.
Zöld veltelini (Zöld muskotály, Grüner Veltliner, Valtelin blanc)
Feltehetően osztrák fajta.
Középérésű, bőtermő borszőlő fajta. Fürtje középnagy (140g átlagtömegű),
tömött, ágas vagy vállas. Bogyója kicsi, zöldesfehér, gömbölyded, alig
hamvas, középvastag héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.