Ászár-Neszmélyi borvidék
Területe: 1 432 ha.
Klíma:
A területre a hőmérséklet közepes ingadozása a jellemző. Az évi hőmérsékleti
szélsőségek mérsékeltebbek, mint az alföldi borvidékeken. A páratartalom
aránylag magas. A késő tavaszi és a kora őszi fagyok erőssége és
gyakorisága mérsékelt. Csapadékátlaga közepes.
Talaj:
Löszön kialakult barna erdőtalaj az uralkodó, de előfordulnak mészkövön,
dolomiton kialakult rendzina talajok, továbbá homokkövön, márgán és
homokon képződött erdőtalajok is.
Ászári körzet:
Ajánlott fajták:
Chardonnay, Olaszrizling, Sauvignon, Szürkebarát.
Kiegészítő fajták:
Cserszegi fűszeres, Tramini, Királyleányka, Leányka, Rizlingszilváni, Ezerjó.
Ültetvényes fajták:
Zöld veltelini, Zenit, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Ezerfürtű, Zala gyöngye,
Bianca, Zengd, Vértes csillaga.
Neszmélyi körzet:
Ajánlott fajták:
Chardonnay, Olaszrizling, Sauvignon, Szürkebarát.
Kiegészítő fajták:
Cserszegi fűszeres, Tramini, Királyleányka, Leányka, Rizlingszilváni,
Cabernet, Sauvignon.
Ültetvényes fajták:
Zöld veltelini, Zenit, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Ezerfürtű, Zala gyöngye,
Bianca, Zengő, Vértes csillaga.
Történelem:
Középkori hagyományokkal rendelkező, nagymúltú borvidék. A XVIII. századtól
az uradalmi gazdálkodás biztosította a jobbágy-paraszti bortermelés mellett
a vidék borainak jó hírét. A XIX. század második felében az Eszterházy
Csákvári Uradalom híres ászári mintaszőlészete és pincészete itt
alakult ki, amely messziföldön hírnevet szerzett a vidéknek. Az utóbbi évtizedekben
a szőlőtermesztés korszerűsítése a borminőség jelentős javulását és
a borvidék rangjának növekedését eredményezte.