Ászár-Neszmélyi borvidék

Területe: 1 432 ha.

Klíma:
A területre a hőmérséklet közepes ingadozása a jellemző. Az évi hőmérsékleti szélsőségek mérsékeltebbek, mint az alföldi borvidékeken. A páratartalom aránylag magas. A késő tavaszi és a kora őszi fagyok erőssége és gyakorisága mérsékelt. Csapadékátlaga közepes.

Talaj:
Löszön kialakult barna erdőtalaj az uralkodó, de előfordulnak mészkövön, dolomiton kialakult rendzina talajok, továbbá homokkövön, márgán és homokon képződött erdőtalajok is.

Ászári körzet:
Ajánlott fajták:
Chardonnay, Olaszrizling, Sauvignon, Szürkebarát.
Kiegészítő fajták:
Cserszegi fűszeres, Tramini, Királyleányka, Leányka, Rizlingszilváni, Ezerjó.
Ültetvényes fajták:
Zöld veltelini, Zenit, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Ezerfürtű, Zala gyöngye, Bianca, Zengd, Vértes csillaga.

Neszmélyi körzet:
Ajánlott fajták:
Chardonnay, Olaszrizling, Sauvignon, Szürkebarát.
Kiegészítő fajták:
Cserszegi fűszeres, Tramini, Királyleányka, Leányka, Rizlingszilváni, Cabernet, Sauvignon.
Ültetvényes fajták:
Zöld veltelini, Zenit, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Ezerfürtű, Zala gyöngye, Bianca, Zengő, Vértes csillaga.

Történelem:
Középkori hagyományokkal rendelkező, nagymúltú borvidék. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás biztosította a jobbágy-paraszti bortermelés mellett a vidék borainak jó hírét. A XIX. század második felében az Eszterházy Csákvári Uradalom híres ászári mintaszőlészete és pincészete itt alakult ki, amely messziföldön hírnevet szerzett a vidéknek. Az utóbbi évtizedekben a szőlőtermesztés korszerűsítése a borminőség jelentős javulását és a borvidék rangjának növekedését eredményezte.