Badacsonyi borvidék
Területe: 1 647 ha.
Klíma:
Éghajlatát a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja. Különösen a déli,
délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma
a szőlő számára. A nagy víztömeg meggátolja a hőmérsékleti szélsőségek
kialakulását, valamint biztosítja a levegő magasabb páratartalmát.
Talaj:
Talaja változatos. A vulkanikus hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok,
helyenként lösz takarja, amelyek a hegy csúcsa felé haladva mindinkább
bazalt és bazalttufa törmelékkel keverednek.
Ajánlott fajták:
Chardonnay, Kéknyelű, Olaszrizling, Ottonel muskotály, Rajnai rizling,
Sauvignon, Szürkebarát, Pinot blanc.
Kiegészítő fajták:
Furmint, Tramini, Rizlingszilváni, Zenit, Hárslevelű, Cabernet sauvignon, Kékfrankos,
Pinot noir.
Ültetvényes fajták:
Cserszegi fűszeres, Badacsony 31., Badacsony 36., Badacsony 38., Ezerfürtű,
Ezerjó, Gyöngyrizling, Jubileum 75., Leányka, Piros szlanka, Sárga muskotály,
Semillon, Zala gyöngye, Zöld veltelini, Zengő, Zefír, Zeusz, Furmint,
Lakhegyi mézes, Kecskemét 3., Göcseji zamatos, Karát, Úrréti, Pintes,
Kadarka, Zweigelt, Portugieser (Kékoportó), Nektár, Budai.
Történelem:
Ásatások leletei bizonyítják, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra
volt Badacsony környékén, de feltehetőleg már a kelták korában is voltak
szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres
hadiútja Aquincumba. A nagyobb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek.
Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római
kori épületmaradványok, sírok, szobrok.
A honfoglaló magyarok már ismerték a szőlőt, a bort és ennek megfelelően
mint értéket adományozták a későbbiekben. Ennek során a XIII. sz.-ban a
borvidék jelentős része egyházi kézbe került.
A XVIII - XIX. sz.-ban a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval
versengett.
A filoxéravész utáni rekonstrukció során a szőlőtermesztés technológiája
e borvidéken is jelentősen megváltozott. Ekkor építették a várfalnak is
beillő támfalakat az erózió megakadályozására.
A szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a Pinot noir, borát
helyi különlegessé emelték. Ennek köszönhetően ismerjük ma is e fajtát
Szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, sőt
aszúsodhatnak is. Ekkor különleges természetes csemegebor készülhet belőle.
A másik e termőhelyről elhíresült fajta a Kéknyelű. Ez a fajta tiszta ültetvényben
ritkán fordult elő, mert nővirágú, ezért rosszul termékenyül ezért a
Budai zöld fajtával ültették vegyesen. A szüretkor nem szedték külön,
hanem együtt dolgozták fel bornak, ami a Kéknyelű nevet viselve jelent meg.